Transportul funerar este un serviciu funerar furnizat de majoritatea celor ce intreprind o firma de pompe funebre. Transportul funerar asadar, se refera la transportul unei persoane trecuta in nefiinta, acesta fiind efectuat cu ajutorul mijloacelor corespunzatoare standardelor UE, mai exact: masini autorizate si personal calificat).
Transportul trebuie efectuat in conditii de maxima igiena si pastrare prevazute de normele europene in vigoare, iar acest serviciu funerar trebuie sa fie realizat doar de catre persoane calificate in acest domeniu, care detin autorizatiile necesare in conformitate cu prevederile legislatiei.
Transportul funerar poate fi efectuat national (pe teritoriul tarii) dar si international, intalnind acest serviciu sub cuvintele cheie “repatriere decedati”, in functie de serviciile oferite de fiecare firma de pompe funebre.
Ce este un transport funerar si ce presupune acesta?
Transportul mortuar sau funerar este actiunea propriu zisa de a transporta trupurile neinsufletite ale persoanelor decedate pe teritoriul tarii, in diferite orase sau localitati, dupa caz sau international, actiune ce trebuie sa respecte legislatia in vigoare.
Acest serviciu funerar cuprinde:
- Transportarea sicriului la domiciliu;
- Transportarea decedatului;
- Depunerea decedatului la capela;
- Transportul funerar la ceremonia funerara de inmormantare;
- Transport international – repatriere decedati;
Acest tip de transport este realizat de catre soferi experimentati in transport funerar, cu masini autorizate in conditii de maxima igiena.
Autovehiculele pentru realizarea transportului funerar
Aceste masini special destinate pentru acest tip de transport trebuie sa indeplineasca o serie de conditii:
- Autovehiculul este inscriptionat cu insemne specifice activitatii pe care o desfasoara;
- Autovehiculul este omologat de catre RAR pentru desfasurarea acestei activitati;
- Autovehiculul este inmatriculat in Romania si se afla in proprietatea unei societati de pompe funebre;
- Interiorul unui astfel de autovehicul trebuie sa fie inchis;
- Acesta este dotat cu un paravan separator intre habitaclu destinat soferului si partea destinate decedatului, care va avea un cubaj de minimum 12 mc;
- Autovehiculul trebuie sa cuprinda: targa de recuperare, platforma din inox pentru pregatirea trupului neinsufletit, sertare pentru instrumentar cu inchidere etansa, recipiente pentru deseuri provenite din actiunea de inbalsamare, rezervor de apa cu o capacitate de minim 25 litri;
- Autovehiculul va fi dotat cu agregate frigorifice pentru transportul pe destinatii mai lungi.