In lume, exista diferite culturi care vorbesc despre moarte ca despre un proces de binecuvantare, o eliberare, iar alte culturi o plang din suflet, dar un lucru este cert: toate popoarele lumii au dezvoltat de-a lungul timpului o intreaga arta funerara, complexa, sensibila si plina de tot felul de insemnatati.

Diferite ritualuri, metode de conservare, flori, emotii si, nu in ultimul rand, monumente funerare care sa incununeze aceasta etapa atat de controversata a existentei umane. Pentru ca decesul a reprezentat o problema majora, atat in filosofie si religie, cat si in celelalte domenii, toate popoarele au gasit metode de a aduce diferite omagii si de a face acceptarea acesteia sa fie mai usoara.

Ce este un monument funerar? Cum alegi firma de monumente funerare?

Arta funerara se exprima in moduri diferite pentru fiecare cultura in parte, dar in toate culturile aceasta vine pentru a omagia persoana decedata si pentru a crea ceva care sa ramana in urma pe veci. Tocmai de aceea, monumentele funerare de calitate sunt facute din piatra naturala, respectiv marmura sau granit, dupa preferintele fiecaruia.

Daca vorbim despre un cavou, un sarcofag, lucrari de cruci marmura, cruci granit, o sculptura, o gravura sau oricare alta forma de comemorare, toate acestea au amprenta cultului din care fac parte, a omului pentru care sunt executate si a celui care le-a lucrat cu maiestrie. Multe dintre acestea sunt lucrate manual, ceea ce le da o valoare spirituala mult mai mare. Avem multi mesteri care duc aceasta munca la rang de arta prin gasirea a noi modalitati de a se exprima si de a spune ceva despre cel caruia ii dedica munca. Asta face ca monumentele lucrate natural, dupa mintea si emotia mesterului in concordanta cu dorintele celui ce solicita lucrarile, sa fie unice si speciale.

Au aparut si modalitati mecanice, tehnologizate de a crea astfel de monumente odata cu evolutia tehnologica. Si pentru ca piata funerara a devenit tot mai plina de cat mai multe optiuni si concurenta este de asemenea, mare in aceea ce priveste calitatea materialelor utilizate, originalitatea, stilul, nota persoanala si diversitatea. Ceea ce duce la o mare varietate de optiuni si din ce in ce mai multe modele si tipuri de monumente funerare.

De ce sunt monumentele funerare un omagiu important?

In trecut, cimitirele erau amplasate in afara satelor sau oraselor pentru ca acestea sa fie primul lucru pe care un strain il putea vedea. Ele erau o harta, o oglinda a ceea ce urma sa vada noul venit in locul respectiv. Monumentele funerare vorbeau de la sine despre statutul celor ingropati sub ele. Aristocratii, burghezii si domnii erau situati cat mai aproape de intrare si aveau mormintele decorate pe masura vietii scumpe si aristocrate pe care au dus-o. In timp ce avansai spre capatul cimitirului, pietrele funerare si monumentele erau tot mai mici si tot mai in concordanta cu viata de zi cu zi pe care au avut-o cei de acolo.

Arta lucrarilor funerare poate fi regasita in forma de monumente, cruci funerare, pietre si tot felul de astfel de sculpturi care sa arate respectul si statutul de care s-au bucurat cei ale caror nume se regasesc inscriptionate pe monmente. Odata cu trecerea timpului, acesta au devenit din ce in ce mai complexe, mai mari, mai sofisicate si implicit, mai dificil de realizat.

Evident ca exista si o parte mai putin placuta in comemorarea oamenilor. Pe de o parte, exista o discrepanta foarte mare intre monumentele ce provin din cadrul aceluiasi cult. Aceasta diferenta este data de statutul social si implicit de conditia financiara, ceea ce contrazice unele dogme religioase care sustin egalitatea, mai ales in cadrul credintei. Pentru multi, o solutie pentru aceasta problema ar fi stabilirea clara a unei singure tipologii de arta funerara in cadrul fiecarui cult pentru a elimina orice diferenta. Dar asta ar sugruma arta.

Este foarte important sa alegem cu grija persoanele care se vor ocupa de monumentul funerar ce urmeaza sa fie lucrat pentru cei dragi si este important sa pastram aceasta arta la nivelul care li se cuvine. Solicitarea unor servicii de monumente funerare, cruci funerare nu fac altceva decat sa ne ajute sa ne amintim cu drag de cei trecuti in nefiinta si sa le pastram amintirea vie.

Ultimele articole